Friday, January 8, 2010

PL~ Satu Leverage

Again..apa yg diutarakan ini adalah pendapat peribadi sahaja. PL adalah satu leverage. Apa maksud leverage ni?..bukok la kamus nak tahu..huhu.tapi pendek kata leverage kalo dalam bahasa kampung boleh ditafsirkan sebagai alat pemudah atau pemudah. Pemudah tuk apa?..untuk dapatkan wang bagi generate more money. Dulu mana ada PL cam skang. Dulu mungkin bank tak nampak keperluan PL kepada customer. tapi skang PL dan jadi one of the profit source for banking institution.Is it??..YES selain dari rahnu(tuk BR).

Kiraan orang tak bijak pun memang dah bleh untung. Camni..katakan pinjam bank BR RM100,000 dengan interest 5.2% tuk 20 tahun.duit tu masukkan smer dalam ASB. Setiap tahun paling kurang ASB nyer dividend 8%.Kat situ pun dah untung kan...hebat tol PL skang. Kalo buat PL+ASB..korang perasan tak..korang hanya bayar loan tuk tahun pertama sahaja..tahun kedua dah tak yah bayar pakai loan..sebab korang leh pakai..???..huhu pakai apa...korang jawab la sendiri...soklan budak rendah tu..kalo tak tahu memang *********....

actually bnyk lagi cara nak buat duit mudah ngan PL ni..tapi tak le la citer smua..tunggu next post la..pendek kata yg kat atas tu yg paling minumum korang bleh dapat..tapi kalo beli EMAS dengan kenaikan 20-30% setahun..cukup 5 tahun korang dah bleh settle kan PL tu campur untung lagi...think about it...

Lost...

Baca Seterusnya......

Thursday, January 7, 2010

PL Bank Rakyat 20 Tahun

Pertamanya, pandangan yang diberikan dalam posting ini hanya pendapat peribadi sahaja.So kalo ada yg tak setuju, sila abaikan.

Untung kita skang kerna banyak bank yg tawarkan PL..yang nampak hebat dan lumayan.Jadi gunakanlah kemudahan ini sebaiknya. Apa yg korang nak buat dengan PL BR yang cukup lumayan. Kalo dulu kita layak untuk pinjam Rm60k sahaja tapi skang maybe dah bleh buat sampat 100k. dengan loan sebegini kita dah mampu nak beli umah ...tak yah guna loan rumah pun...haha..sgt menarik. Kepada yang bleh apply loan...cepat2 la buat loan tu. nantikan BR beku plok cam beku rahnu GB.

Pastikan buat loan tu jgn bazirkan dengan mende yang mengarut jer..cam beli tv, tukar keter or apa2 yang uduk dalam kolum liabilit. Apa kata beli umah sebiji dua..kan bagus..jom pakat beli umah banyak2..dengan 100k tu dah lepas kot untuk bayo deposit 2-3 biji umah. yang baiknya beli umah yg below MV then sewakan...at least bulan2 orang dah bayar sewa untuk cover loan t...huh..sronok tol bunyi nyer..tapi pastikan anda baca blog2 perumahan camner nak maximizekan mende ini. Insya Allah aku pun akan apply mende ni dalam seminggu dua lagi kalo ada rezki. target dah ada, cuma nak pergi survey kat bank jer..Buat PL..beli umah..sewakan..slpas 2-3 thn letgo...paling kurang dapat 20-30k cukuplah...jom sama2 share..saper yang ada idea lain bleh curah kat sini..oh yer..jgn lupa tambah skit stok emas tu..beli skit time ni..ujung tahun jual la..at least orang lain tunggu dividen ASB kita tuai hasil keuntungan EMAS..

layan jer..(nak buat calculation excel my new investment tool..??..blom tu..camner dengan kemampuan saving Rm1k sebulan..bleh dapatkan RM500 ribu selepas 15 tahun..bleh ker..time tu umur dah 45..dah bleh pencen kot..haha..)

ADIOS

Baca Seterusnya......

Monday, January 4, 2010

Salam Tahun Baru 2010

Salam All...

sori dah lama tak post kat blog ni..actually aku uduk study nak upgrade aku nyer blog..tapi masih in progress..tunggu jer la hasilnya..

By the way..selamat tahun baru pada u all smer..so tanam azam masing2 tahun ni..Adakah nak tambah koleksi emas, nak jual smer emas ke, nak beli kijang emas atau sebagainya..yg penting tahun ni korang set dalam kepala masing2 nak tambah skit kolum aset tu..jgn uduk tambah ruang liabiliti jer..

aku pun ada projek tahun 2010..harap2 menjadi..tapi yg ni tak berkaitan ngan EMAS..lain bidang skit..tapi still pasal aset kolum..EMAS pun tetap akan ku tambah, skit2..projek apa?..haha..nanti la..yg ni confidential..kalo menjadi baru aku citer..

So pesan aku..set dalam mind tu then tulias azam masing2...letak dalam beg duit. huhu..

Ok la..nantikan kemunculan new face of this blog...adioss

Baca Seterusnya......

Friday, December 25, 2009

Emas adalah Aset dan Profit

Tahukah kita, bapa kekayaan R.Kiyosaki selalu remind dalam2 buku2nya agar membeli aset dan bukannya liabiliti. So adakah membeli emas dikira sebagai memebeli aset?..Ye..sudah tentu. Basicnyer untuk long term emas memang aset. Sama seperti kita membeli rumah dan tanah. Cuma cara pembelian atau kos untuk dapatkan aset sedikit berbeza. Dengan RM3 ribu ringgit, kita tak mampu nak beli tanah kecuali tanah dalam beg plastik (tanah baja)..tapi dengan nilai yang sama kita boleh dapat sekeping emas 20g...hari ni mungkin harga Rm3 ribu, tapi 10 tahun akan datang, confirm berganda2 nilainya (rujuk harga sejarah emas)..

Kalaupun kita ada RM50 ribu dan dapat membeli sebidang tanah keluasan 500 meter persegi, dengan nilai yg sama kita mungkin boleh simpan dan beli emas sebanyak 500g. Tapi adakah nilai tanah tersebut akan terus meningkt. Mungkin Ya dan mungkin tidak. Ya jika tanah yg kita beli tu akan terus menjadi HOTSPOT utk tahun mendatang. Tapi kalo berlaku perang dunia ke-3, tanah tu dah takder nilai...haha

Tapi kalo emas..sungguhpun berlaku world war, emas boleh letak dalam poket jer..then bawak lari ke temapt2 slamat..haha..sori aa..contoh yg agak extra ordinary..

Tapi apa yg aku nak royak sini, kalo korang ada duit..pikir2 kanlah untuk simpan emas sebahai alternatif..memang berbaloi..betul2 har lee yau

bersambung

Baca Seterusnya......

Tuesday, December 15, 2009

Come Back~Emas Tetap Emas

Sori, dah agak lama tidak menulis dalam blog ni. Kesibukan tugas hakiki disamping pelbagai spekulasi dan kontrovesi dalam gold ini sedikit sebanyak mempengarhuhi ilham dalam penulisan.

Cuma malam ni sedikit sharing yg mungkin boleh memberi ketenangan kepada sesetangah pihak. Emas Tetap Emas. So maksudnya sifat emas tidak akan berubah. Selalu aku tegaskan kepada buyer Emas is for long term innvestment dan there is no force to keep it. For the time being, harga emas yang terus menurun sedikit sebanyak mengganggu tidur buyer emas. Cuma my advice, sila muhasabh utk seketika. Emas untuk jangka panjang.Jadinya tak yah bimbang jika perlu pegang lebih lama. Cuma mungkin bermasalah kepada yang telah simpan dalam BR dengan cara gadaian. Coz terpaksa bayar upah utk tebusan. Tambah2 lagi tebusan hanya boleh dibuat untuk satu-setu sijil tidak lagi per item sebgaimana yang dibenarkan sebelum ini.

Kepada yang ada duit lebih, dinasihat utk tebus dan simpan kat tangan or safe deposit box.Kepada yang tak dapat tebus, don't worry. Kita sama2 tunggu any announcement fr BR or worst come to worst...just waiting for Independence Day..haha

Kalo ikut ramalan NIZAM77, maybe dalam 2-3 minggu emas akan terus bergerak lemah.Cuma cuba kita imbas balik dalam sebulan yang lepas. Hanya dalam tempoh sebulan lonjakan harga emas yang melampau telah berlaku. So dun worri..as long as we are holding gold, we are guaranteed finacially secure.

End..

Baca Seterusnya......