Friday, January 8, 2010

PL~ Satu Leverage

Again..apa yg diutarakan ini adalah pendapat peribadi sahaja. PL adalah satu leverage. Apa maksud leverage ni?..bukok la kamus nak tahu..huhu.tapi pendek kata leverage kalo dalam bahasa kampung boleh ditafsirkan sebagai alat pemudah atau pemudah. Pemudah tuk apa?..untuk dapatkan wang bagi generate more money. Dulu mana ada PL cam skang. Dulu mungkin bank tak nampak keperluan PL kepada customer. tapi skang PL dan jadi one of the profit source for banking institution.Is it??..YES selain dari rahnu(tuk BR).

Kiraan orang tak bijak pun memang dah bleh untung. Camni..katakan pinjam bank BR RM100,000 dengan interest 5.2% tuk 20 tahun.duit tu masukkan smer dalam ASB. Setiap tahun paling kurang ASB nyer dividend 8%.Kat situ pun dah untung kan...hebat tol PL skang. Kalo buat PL+ASB..korang perasan tak..korang hanya bayar loan tuk tahun pertama sahaja..tahun kedua dah tak yah bayar pakai loan..sebab korang leh pakai..???..huhu pakai apa...korang jawab la sendiri...soklan budak rendah tu..kalo tak tahu memang *********....

actually bnyk lagi cara nak buat duit mudah ngan PL ni..tapi tak le la citer smua..tunggu next post la..pendek kata yg kat atas tu yg paling minumum korang bleh dapat..tapi kalo beli EMAS dengan kenaikan 20-30% setahun..cukup 5 tahun korang dah bleh settle kan PL tu campur untung lagi...think about it...

Lost...

4 comments:

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at here. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For several years , I earn money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only.
Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at here. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I earn money with the help of these programs.
I'm with no money problems now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and I started with funny 500 bucks.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Wida said...

Utk ASB.. murah lagi kalau buat loan ASB.. BLR 5.5.. sekarang rate -1.6 = 3.9 :)

Terima kasih sebab add link ke blog saya :)

Goldman said...

COD emas tulen 999.9 Pamp Suisse Lady Fortuna 10 gram, harga semasa RM 1380.

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi kami di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Harga belian semula yang hebat.

Terima kasih.